Скандални документи повдигат въпроси около публично заявената загриженост на

...
  Скандални документи повдигат въпроси около публично заявената загриженост на
Коментари Харесай

ХРОНОЛОГИЯ НА УБИЙСТВОТО НА ВЕКОВНАТА СЕКВОЯ В ОВЧА КУПЕЛ И ЛИЦЕМЕРИЕТО НА ЕДИН РАЙОНЕН КМЕТ


  Скандални документи повдигат въпроси към обществено декларираната угриженост на районния кмет на ОВЧА КУПЕЛ Ангел Стефанов към унищожаването на един от знаците на региона - секвоята!

                За секвоята се заприказва интензивно през м. Ноември 2021, когато жители сезираха медии и институции за варварското дупчене и наливане на отрова в ствола на величественото дърво. Със случая се ангажира директно и ръководителя на Столичен общински съвет, като към секвоята бяха инсталирани осветяване и видеонаблюдение. Беше изработен и опит да се помогне на дървото да се пребори с отровите, посредством подхранването му.

 

                За страдание всички тези старания се оказаха напразни, тъй като „ незнайният “ причинител към този момент беше нанесъл голямо количество отрова и през пролетното събуждане на дървото, тя се разнесе и трансформира величествената му до неотдавна корона в презрян скелет.

 

                Оказва се обаче, че борбата сред отровителите и борещите се за запазваното на секвоята е много по-дълга.  Докато тя се случва и кмета показва угриженост и съпричастност към идеята на хората от квартала, собствеността на терена в който се намира секвоята, минава от ръцете на регион Овча купел ръцете на „ вложителя “ Ю. З.

 

                            



   Ето и хронологичния ред на събитията:

-На 9.03.2021 дървото е дупчено и тровено за първи път. Кметът отива да се снима до него, декларира угриженост към растителността в града ни и показва лицето Ю. З. като притежател на терена, на който прави наставление за положително стопанисване на секвоята.

 

                -На 10.05.21 лицето Ю. З. подава заявление, да бъде заплатен от Следствен отдел към окръжна прокуратура Район Овча купел за парцел, добит от общината за потребности на техническа инфраструктура.

 

                -На 31.05.21, единствено 21 дни по-късно, пословичният със забавянията си за дейности декларирани от простосмъртни жители кмет, издава заповед с която признава Ю. З. за притежател на парцел 68134.4333.297, в който се намира секвоята. Същата следва да се връчи на всички заинтригувани лица и предстои на обжалване. Според кметските критерии, непрекъснато дежурящите към секвоята жители не са такива и той тихомълком удря щемпел „ ВЛЯЗЛА В СИЛА “ на 28.06.2021

 

               



Тук завършва и опцията, дървото да бъде вписано в регистъра на значимите екземпляри на Регионална инспекция за опазване на околната среда от регион Овча купел, което се прави по избор на притежателя. Ако това беше направено, последвалото няколко месеца по-късно увреждане щеше да докара до десетократно по-големи наказания за причинителя. Същият щеше и да е елементарно открит, в случай че кмета вместо фотография и трогателен статус във Facebook, беше подхванал дейности по построяването на осветяване и видеонаблюдение още след първото посягане.

 

              



  -На 5.11.21 на към този момент „ частната “ секвоя е нанесен заключителен удар. Това  разбуни до прекаленост локалната общност, която недоволна от обичайния фейсбук коментар на районния кмет, накара Столична община да вземе нещата в свои ръце. Бяха положени оптимални старания от жители, институции и медии, само че за жалост вредата към този момент беше нанесена.

              







-На 23.07.22 кметът изпраща писмо до съпартийния му вицепремиер и министър на околната среда Борислав Сандов с негова интерпретация на гореописаното, искайки подпомагане от него за опазване на значимите растителни и дървени типове. Защо това бе осъществено, когато към този момент беше ясно че на Сандов му остават още 3 дни на този пост, а не през миналите 8 месеца, е следващият въпрос без отговор.

Източник: crimesbg.com
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР